Bevattning av privat mark

Bevattning, Skötsel och anläggning

nyvattnad gräsmatta

Bevattning för din trädgård

Vi har anlagt bevattning i ett stort antal trädgårdar av alla storlekar runt om i landet. Under 2016 passerade vi faktiskt 250 stycken! I vårt uppdrag utgår vi alltid från dina önskemål och använder produkter som gör trädgårdsupplevelsen så stor som möjligt – med så lite skötsel som möjligt. Dagens nya teknik ger möjlighet till fjärrstyrning av bevattningen via appar för både Android och Iphone.

 

gräsklippare på gräsmatta

Skötsel och anläggning

Varför renovera gräsmattan?

Det finns många skäl att ta på sig en renovering av en gräsmatta, först bland dem är att det gör att din trädgård ser bättre ut och kan bidra till att höja ditt fastighetsvärde. Ingen vill titta på nakna fläckar eller tjockt ogräs i deras trädgård. Dessutom hjälper en trevlig, frodig gräsmatta att kontrollera markerosion, filtrera föroreningar från grundvatten, håller sommarmarkens temperatur mer måttlig och lägger till mycket efterfrågat syre i luften.

gödning av gräsmatta

Tips för att hjälpa dig renovera din gräsmatta

Här är våra beprövade tips som hjälper dig att renovera en befintlig gräsmatta genom hjälpsådd.

Bestäm dig om typ av frö

Välj rätt typ av gräsfrö för dina förhållanden. Välj frö av hög kvalitet för att säkerställa att det inte innehåller ogräsfrön eller oönskade gräsarter.

Din gräsmatta kan inte leva utan luft, vatten och näringsämnen. När ett tjockt lager av thach byggs upp kan det nya fröet gro i thachen snarare än i jorden. Om detta inträffar kommer fröet inte att rota in i jorden och inte överleva. Vertikalskärning och luftning kan hjälpa till att föryngra en gräsmatta genom att återställa passager till jorden.

Luftning skapar öppningar i en gräsmatta så att luft, näringsämnen och vatten når gräsrötterna. Välj en luftare som skapar hål med jämna mellanrum och 7-10 cm djupa. Se till att lufta när jorden är fuktig, inte för våt och inte för torr.

Så frön/hjälpsådd

Efter att ha vertikalskurit och luftat är det dags att hjälpså din gräsmatta. Välj en hjälpsåmaskin som lägger gräsfröet rakt till de kurvformade skivorna, och placerar fröet direkt till jordkontakt. Det är mycket viktigt att fröna får bra jordkontakt så de gror och får bra fäste med rötterna.

Dressning av gräsmattan

Toppdressa gräsmattan med ren sand, vid behov kan man blanda in lite mull. Sanden hjälper till att bryta ner det organiska materialet (thathen) så gräsmattan tar till sig näringsämnen bättre och ytan blir torrare och gräset trivs bättre.

grön gräsmatta

Steg för att renovera din gräsmatta

Nu är din gräsmatta renoverad, men allt ditt arbete kommer att vara förgäves om du inte följer dessa viktiga steg efter gräsmattan renovering:

Vattning

Håll marken/fröet fuktigt tills det är etablerat, vanligtvis med flera lätta vattningar under dagen och natten. Nytt frö måste förbli fuktigt tills det gror. När din nya gräsmatta har etablerats minskar du de täta intervaller och vattnar vid behov.

Gräsklippning

Börja klippa gräset när det når en höjd av 1/3 högre än normalt klipphöjd. Detta tar vanligtvis cirka 3-5 veckor efter sådd. Var noga med att ta bort endast en tredjedel av vegetationen varje gång du klipper annars tar gräset skada.

Gödsling

Applicera en kvalitetsgödsel, både vid sådd och några veckor senare. Se till att följa upp applikationer som en del av det vanliga underhållsprogrammet.

Ogräsrensning

Hand dra allt ogräs. Använd inte herbicider.

Trafik

Begränsa fottrafiken i minst en månad för att låta frön växa.

En frodig, frisk gräsmatta är en glädje att se året runt och särskilt i månader då inte mycket annat växer. Dessa få viktiga steg som görs nu kommer att göra din gräsmatta fantastisk och grannskapet kommer att vara avundsjuka.

Kontakta oss! Vi svarar gärna på dina frågor

Behöver du hjälp med ett projekt? Tveka inte att kontakta oss.